Sabtu, 2 April 2011

"Gejala Sosial Di Kalangan Remaja Kini"Tahukah anda?????
Gejala sosial yang melibatkan golongan remaja bukan sahaja menimpa remaja kelas bawahan, malahan membabitkan kelompok remaja kelas menengah dan kelas atasan.  Pada umumnya, gejala ini timbul kerana golongan remaja tidak mempunyai tempat mengadu dan tidak diurus dengan saksama kagi bijaksana.


Sesetengah ibu bapa harus mengakui bahawa mereka tidak mempunyai kemahiran dalam mendidik anak-anak.  kemahiran mengasuh meliputi kefahaman terhadap jiwa remaja, menangani kesihatan mental dan emosi anak-anak muda serta penguasaan terhadap perkembangan terkini.  Mereka perlu dididik bahawa jiwa remaja kini tidak sama dengan jiwa mereka sewaktu remaja.  Interaksi dengan anak-anak tidak lagi bersifat sehala.  Pandangan bahawa 'ibu dan bapa kemudain anak-anak' tidak lagi terpakai.  Sebaliknya ibu bapa perlu memahirkan diri dengan anak-anak menjadi 'rakan anak-anak'.  Kemahiran mendengar dan berbincang dengan anak-anak perlu dipupuk.  Konsep membuat keputusan untuk anak remaja juga tidak lagi boleh diamalkan.  Sebaliknya gaya berbincang nyata lebih berkesan.


Ibu bapa harus peka dan membantu remaja dalam memahami perubahan fizikal dan seksual mereka.  Mereka perlu dibantu apabila terdapat ledakan kebolehan intelektual.  Perubahan tersebut mendorong remaja mebebaskan diri daripada kongkongan ibu bapa dan sebaliknya mereka mereka mahu membina jati diri sendiri.  Pendidikan daripada alam kanak-kanak kepada remaja menjadikan emosi dan psikologi mereka mulai bebas.  Jika ibu bapa masih mengamalkan konsep melindungi dan bukannya tempat meluahkan masalah,  remaja akan kelihatan bermusuh dengan ibu bapa kerana jiwa mereka tidak difahami.  Peristiwa yang menimpa remaja Sufiah Farouq (remaja pintar di Oxford) merupakan suatu contoh bahawa remaja tidak boleh di kongkong oleh ibu bapa.


Guru di sekolah pula bukanlah sekadar pembimbing akademik, tetapi harus menjadi rakan kepada remaja.  Guru yang diingati oleh remaja ialah guru yang boleh dibawa berbincang dan sama-sama menyelesaikan masalah.  Guru yang hanya memerintah akan diingati sebagai 'pemerintah' dan tidak didekati.  Hasilnya, arahan akademik bukan sahaja tidak dipatuhi, bahkan mewujudkan pemberontakan antara pelajar dengan gurunya.  Ini pula akan menyebabkan pelajar tidak mempunyai minat terhadap proses pembelajaran.


Pihak berkuasa pula tidak boleh mengharapkan remaja menjauhi kehidupan bebas dan liar, tetapi pada masa yang sama turut menyediakan ruang untuk perkara seperti minuman arak, seks bebas dan penagihan pil ecstacy berlaku dengan mudah.  Persekitaran tidak sihat harus dibanteras, seiring dengan usaha pembentukan remaja itu sendiri.  Gejala remaja gemar menonton video lucah misalnya, tidak boleh dituding semata-mata kepada ibu bapa dan guru.  Dalam hal ini, adakah ibu bapa dan guru harus disalahkan, sedangkan bahan untuk tontonan lucah berlambak bebas di pasaran tanpa kawalan?


Sesungguhnya, pelbagai gejala negatif berleluasa di kalangan remaja hari ini.  Oleh itu, semua pihak perlu bekerjasama membanteras fenomena ini agar tidak timbul masalah sosioekonomi yang lebih serius.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan